Ki!

Allerede halvandet år efter debuten er Ki! tilbage med (første del af) sit andet album. En eklektisk musiker, der spænder over retro-futuristisk sci-fi, etiopisk jazz, spaghetti westerns til wellness, disco og Khruangbin-agtige-vibes.

Ki!

Ki! er sangskriver og multiinstrumentalist Christian Ki Dall. Udover sine soloproduktioner er han både musiker, især kendt for sit guitarspil (optræder med f.eks. Sterling Roswell fra Spaceman 3, The Telescopes, Death Valley Sleepers og mange flere) og producer (for Sting-guitarist Rufus Miller, Dør nr 13 og soul outfit og Crunchy Frog-labelmates D/troit, bl.a.

Ki! blev født i Sydkorea, bor på et børnehjem i Haeundae-distriktet i Busan. Han blev adopteret og voksede op i Danmark. The Boy From Haeundae Beach, Ki!'s debut, dobbelt-LP-album med 20 numre, blev født, da melodierne blev skrevet og indspillet, spor for nummer, i løbet af et par år, mange som hyldest til nogle af hans yndlings kunstnere som Fela Kuti, Sharon Jones, George Harrison, J Dilla, Link Wray osv. Mangfoldigheden af ​​genrer, stilarter og lyde på albummet henter inspiration fra forskellige perioder og fra hele verden.

2023 har været et travlt år for Ki!, der blandt andet har bragt ham på SxSW, Reeperbahn, SPOT og Waves Vienna, men heldigvis har der også været tid til at arbejdet på ny musik!  

Yong-Gwanglo Part One

Yong-Gwanglo betyder "smeltedigel" på koreansk. Det fortæller både om Ki!s musik og hans personlige biografi. Som det afspejles i hans navn, er han født i Korea (Ki), men opvokset i Danmark (Christian Dall) og hans smag og viden om musik, produktion og sangskrivning kan uden tøven beskrives som global. 

Som det var tilfældet på debuten, spiller Ki! alle instrumenter - undtagen strygere, horn, en guitarsolo af Sune Rose Wagner (The Raveonettes, Psyched Up Janis) og theremin af Yebo (The Tremolo Beer Gut, Junior Senior osv.). Ki! har indspillet, mixet, produceret og mastereret hvert eneste nummer - og bortset fra en coversang ("Pannonica" af Thelonious Monk) og nogle lyriske input fra Laid Back ("Disco Man") har Ki! desuden skrevet alle numrene. 

En talentfuld musiker, og selvom han også kan synge foretrækker han at lade andre om den del – herunder John Guldberg (Laid Back), Toke Bo Nisted (D/troit), Charlotte Schultz, Toby Ernest, Trung Hoa Tran og Simone Tang (solokunstner i sig selv, men spiller også bas i Ki! live band).

I dette første dyk ned i Ki!s ” Yong-Gwanglo” finder vi mere groovy afrobeat, disco, retro-futuristisk asiatisk synth og meget mere imellem. De forendende aspekter af Ki!s lyd – berøringerne og klangene, der gør Ki! Ki! – udfolder sig undervejs. Der er et holistisk aspekt ved hans eklekticisme, der giver albummet den bredde og dybde, som i sidste ende er den egentlige attraktion.

Kontakt

Basement

Enghavevej 42

1674 København
Del med